Protekle godine aktivnosti članova odsjeka bile su brojne, raznovrsne i uspješne. Prošlogodišnji plan smo ostvarili i upotpunili ga drugim neplaniranim akcijama, pa možemo biti zadovoljni bez obzira što nismo izdali novi broj ¨Speleologa¨. Kako nam je odbijena svaka pomisao na odlazak iz Izvršnog odbora tako isti za ovu godinu čine:

  • pročelnik: Dražen Kunović
  • tajnica: Martina Borovec
  • oružar: Robert Dado
  • arhivar: Milivoj Uroić
  • knjižničarka: Mea Bombardelli
  • gl. urednik časopisa ¨Speleolog¨: Mladen Kuhta
  • ekonom i blagajnik: Zoran Bolonić
  • šanker: Tomislav Uzun

Najvažnije akcije svim odsjecima su akcije istraživanja, tako da smo i ove godine već tradicionalno radili na Crnopcu. Poučeni dugogodišnjim iskustvom ove godine smo se još bolje naoružali i krenuli u napad, no kasnije se uspostavilo da se nismo dovoljno naoružali. Na Crnopcu smo istraživali u pet navrata , od toga je bio jedan logor i četri ¨vikend akcije¨. U potpunosti je istraženo i topografski snimljeno 13 objekata, a najdublji objekt jama Michelangelo od -246 m je ostala nedovršena zbog uskog prolaza na dnu, koji ćemo riješit ove godine. SOŽ je također istraživao na području NP Paklenica gdje je ove godine napravio 30 objekata, od toga je 5 novih i 10 prvi puta topografski snimljenih, koji su u potpunosti obrađeni i uvedeni u katastar NP Paklenica, što je ukupno 76 objekata sa prošlom godinom. Na području Istre je napravljeno 28 objekata, od kojih je 19 novih. Ukupno je istraženo 48 objekata što je više od svih očekivanja u godišnjem planu.


U akcijama posjeta, posjećeno je 112 objekata registriranih na sastancima. Najznačajniji posjet bio je jami Jean Bernard u Francuskoj, čijem posjetu je sudjelovalo 4 člana SOŽ-a koji su živi stigli do dubine od 1400 m i pri tom savladali visinsku razliku od 950 m.


Zahvaljujući Branku i Vedranu Jalžić, te Mladenu Kuhti i Anđelku Novosel u suradnji sa Ivicom Čukušićem i Želimirom Ludvigom iz SO Velebit ronjeno je u Rupečici, Vjeternici, Crnačkoj špilji i izvoru Bakovac.
Pod važnije akcije trebam spomenuti da su u Odsjeku uređene prostorije za arhivu i oružarstvo.


Odsjek je sudjelovao na izložbi minerala i fosila pod imenom ¨Meteori¨ održanoj u Gradskoj kavani. Vlado Božić je imao predavanje pod imenom ¨Oblici i boje siga u Hrvatskoj¨, a postavili smo i štand za promociju SO-a i speleologije općenito. Vlado Božić se ove godine dokazao najboljim i najtraženijim predavačem SOŽ-a sa čak 12 predavanja izvan odsjeka na temu speleologije, a njegove fotografije su bile izložene i na izložbi ¨Planinarske impresije¨ u organizaciji HPD Željezničar. 12.06. u Prirodoslovnom muzeju je otvorena izložba ¨Stvarnost ili mit¨ o bjeloglavim supovima na čijem markiranju su sudjelovali Vedran i Branko Jalžić, Robert Dado i Damir Lovretić iz SOŽ-a te špiljari iz raznih društava. Članovi SO-a su također sudjelovali na međunarodnom skupu speleologa u Italiji točnije u Montallu sa postavljenom izložbom starih karabidnih lampi. Istu izložbu smo ponovili na skupu speleologa hrvatske ¨Ozalj 2002¨, koju smo nadopunili panoima istraživanja iz Paklenice i nacrtom jame Michelangelo. U Ozlju su Vlado Božić, Mladen Kuhta i Branko Jalžić imali predavanja koja su bila jako dobro prihvačena.

Od 03.04.-09.05. je održana speleološka škola na kojoj je bilo 12 polaznika koju su svi uspješno završili pod vodstvom Roberta Dade. 21.12. na Glavici je održan ispit za instruktora speleologije koji su položili Svjetlan Hudec i Robert Dado iz SOŽ-a te Igor Jelinić iz SO Dubovac.


U Odsjeku je protekle godine održano 50 redovnih sastanaka i 5 sastanaka Izvršnog odbora, na kojima je u prosjeku prisustvovalo 18 članova. 2002. godina je završila sa boljim rezultatima od prošle tako da neće biti većih promjena u Izvršnom odboru, čini se da ipak nismo prokockali povjerenje!

Napisao/la:

Martina Borovec
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial