Speleološki odsjek bio je tijekom 2004. godine iznimno aktivan i to na raznim poljima: istraživanjima, biospeleologiji, posjetima, planinarskim izletima, uređenju prostorija Odsjeka i ostalima. S postignutim rezultatima možemo biti prilično zadovoljni imamo li na umu da je u njima sudjelovalo i više mladih članova. I ove smo godine nastojali održati trend pomlađivanja izvršnog odbora, tako da su ga ove godine činili:

  • pročelnica: Nela Bosner
  • tajnica: Tina Bosner
  • oružar: Dalibor Jirkal
  • arhivar: Milivoj Uroić
  • knjižnicarka: Mea Bombardelli
  • 1. ekonom: Zoran Bolonić
  • 2. ekonom: Tomislav Uzun
  • glavni urednik casopisa “Speleolog”: Mladen Kuhta.

Od istraživačkih akcija najviše ih je bilo na području Crnopca, koji smo posjećivali 15 puta. Išli smo otkrivati nove putove, GPS-om skidati koordinate postojećih markiranih putova, rekognoscirati, što je gotovo uvijek urodilo plodom, i, naravno, istraživati i crtati nove jame. Najznačajniji rezultati bili su dovršavanje Michelangela, koji je sada dubok 274 m i Alibabine jame sa svojih 225 m dubine i oko 200 m horizontale. Ponovno smo ljetos (31. 7. – 13. 8.) imali logor na Crnopcu, kroz koji je prošlo 37 ljudi iz 6 društava, a napravljeno je i nacrtano 12 objekata. Između ostaloga, valja naglasiti velik doprinos Martine Pavlek, koja je s Hrvatskim biospeleološkim društvom i Biološkim odjelom PMF-a sudjelovala u brojnim istraživanjima speleoloških objekata i skupljanju biološkog materijala, i to: zajedno s Brankom Jalžićem dvaput na Biokovu i u Dubrovniku, gdje su posjetili i istražili 15 špilja i 14 jama na Korčuli, gdje su i ronili te istražili 4 špilje i 13 jama na Papuku, gdje je posjećena Antina špilja, crtana Uviraljka te još neki objekti. Između ostaloga, posjetila je još i Vjetrenicu i nekoliko manjih špilja, te Talijanovu bužu na Pagu i sudjelovala na speleokampu u Kladnju, u Bosni. Osim toga, istraživalo se još na Drežničkom polju, u uvali Mag na Rabu, na Lošinju, gdje su Branko i Vedran Jalžić i ronili, Mljetu i Rijeci Dubrovačkoj. Jura Posarić i Vladimir Lindić bili su tijekom istraživanja u kaverni Debeljači u kamenolomu kod Lovinca, a Robert Dado i Martina Borovec posjetili su speleološki logor SO PDS “Velebit” na Lubenovcu. Naši su članovi ponovno sudjelovali na istraživanjima oko izvora rijeke Cetine (18. – 23. 8.) gdje su ronili u izvoru Vukovića mlinici, posjetili Čulumovu, Gospodsku, Rudeličku špilju, i Kotlušu a također istraživali u okolici i na Dinari te skupljali razne uzorke. Na kraju je istraživana nova vertikala u Kojinoj špilji.


Protekle je godine bilo i brojnih rekognosciranja terena te posjeta već istraženim speleološkim objektima i turistički uređenim špiljama diljem Hrvatske, od kojih izdvajam: Veternicu, Baračeve špilje, Samograd, Hajdovu hižu, Volarevu, Munižabu, Dolaču, špilju pod Mačkovom dragom i još mnoge druge. Branko Jalžić je ronio i u izvoru Goljaku, u Crnačkoj špilji kod Jezerana i izvoru Zagorske Mrežnice. Što se tiče posjeta speleološkim objektima izvan Hrvatske, Mladen Kuhta bio je u Meksiku, gdje je u centralnom dijelu i na Jukatanu posjetio nekoliko turistički uređenih špilja i kanata, a u jednoj je i ronio.
Osim na speleološke, članovi našeg Odsjeka vole otići i na planinarske izlete, i to najviše na Medvednicu, Samoborsko gorje, Velebit: Osim u Hrvatskoj, posjetili su i neke planine u Sloveniji, npr. Julijske Alpe.
I ove je godine SO održao proljetnu speleološku školu, pod vodstvom Tine Bosner, u trajanju od 17. ožujka do 6. svibnja. Školu je uspješno završilo 15 polaznika, što je, kako se čini, svojevrstan rekord za naš Odsjek. Za nove speleologe-pripravnike i za ostale članove nekoliko je puta organizirano vježbanje tehnika na Gorskom zrcalu.


Članovi SO-a sudjelovali su i na raznim skupovima i tečajevima. Dana 6. ožujka sudjelovali smo u organizaciji “Seminara o crtanju speleoloških objekata pomoću računala”, a neki su članovi bili i na “Tečaju o topografskom snimanju speleoloških objekata”. Vladimir Božić je 17. travnja u Ogulinu sudjelovao u obilježavanju 130. godišnjice planinarstva u Hrvatskoj, gdje je održana i pokazna vježba HGSS-a, a od 20. do 24. listopada na sastanku Komisije za povijest speleologije i znanosti o krasu ALCADI 2004. u Moravskom krasu, u Češkoj, gdje je posjetio nekoliko špilja različitih sadržaja. Martina Pavlek bila je od 29. listopada do 1. studenoga na skupu speleologa u Italiji, kod Ancone, a velik broj naših članova pridružio se 19. – 21. studenoga skupu speleologa u Ozlju. U Ozlju smo imali tri panoa (Cetina, Crnopac, Importanne), a Vladimir Lindić i Vladimir Božić održali su dva predavanja. Naša ženska ekipa – Tina, Nela i Ivana – osvojila je 27. studenoga 3. mjesto u orijentacijskom natjecanju u Jopićevoj špilji. Ponovno smo imali prezentaciju SO-a 22. – 23. svibnja na “Sajmu dragog i poludragog kamenja”, koji su organizirala braća Miculinić. Naši članovi dali su doprinos i u kreiranju prijedloga promjene Zakona o zaštiti prirode i raspravi o speleološkom katastru.


Vladimir Božić, sam ili uz nekoliko članova Odsjeka, održao je nekoliko predavanja i to uglavnom u planinarskim društvima: četiri općenito o speleologiji, o Crnopcu, o svojem posjetu Češkoj, sudjelovao je zatim na tribini “Podzemlje Hrvatske – značajan potencijal za eko turizam” i, s ostalim članovima PD “Željezničar”, na predstavljanju novog broja časopisa “Speleolog” za godine 2002.-2003., koji je izašao 7. listopada. Vladimir Božić nastavlja i svoju spisateljsku karijeru, izdavši knjige “Speleologija u Hrvatskoj” i “Razvoj speleološkog nacrta”.
Gorska služba spašavanja, kao i uvijek, organizirala je nekoliko vježbi, u kojima su, kao njezini članovi, sudjelovali i pojedini članovi našeg SO-a. Dana 28. veljače održana je utrka akija na Sljemenu, 14. – 16. svibnja vježba GSS-a u Paklenici, 8. – 15. svibnja ljetni GSS-tečaj u Paklenici, 22. – 24. listopada vježba spašavanja iz speleoloških objekata u Klepinoj dulibi, te 26. prosinca vježba GSS-a na Sljemenu, dok su nečlanovi GSS-a vježbali samospašavanje na Tunelu, 21. veljače i spašavanje u Đuli-Medvedici, 4. – 6. lipnja.

Od preostalih događanja važno je spomenuti sudjelovanje Branka Jalžića u projektu istraživanja slatkovodne spužvice na području Tounja, o čemu je HTV snimio reportažu za “Trenutak spoznaje”. Robert Dado bio je prisutan kada je Felix Baumgartner skočio padobranom u jamu Mamet. Tijekom godine sustavno su uređivane prostorije SO-a: postavljen je laminat, uređen je dio oštećenog stropa, nabavljen je dio namještaja, a kupljeni su: novi klima- uređaj, platno za projektor, usisivač i nešto nove opreme, a Boris Lepan je napravio četiri nova padomjera. Napravljene su službene stranice Društva, a Nela Bosner je uredila stranice SO-a.
U 2004. godini bilo je sveukupno: 23 istraživačke akcije, 66 posjeta, 49 sastanka SOŽ-a i 7 sastanaka izvršnog odbora.

Napisao/la:

Tina Bosner
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial