Aktivnosti SO Željezničara u 2005. su bile brojne. Od godišnje skupštine do 29. prosinca održana su 43 sastanka. Sastancima je prosječno prisustvovalo 28 članova odsjeka i gostiju.  Godišnja skupština održana je 3. veljače u prostorijama HPD Željezničar te je pritom izglasan novi upravni odbor: 

  • pročelnik: Dalibor Jirkal
  • tajnica: Martina Pavlek
  • oružarka: Martina Borovec
  • arhivar: Milivoj Uroic
  • knjižnjčarka: Mea Bombardelli
  • 1. ekonom: Zoran Bolonić
  • 2.ekonom: Tomislav Uzun

Od istraživačkih akcija najčešće je posječivano područje Crnopca – 14 vikend akcija i ljetni logor od 12. do 24. kolovoza. Na logoru su istražena 22 objekta, najdublji -54m. Sudjelovalo je 26 ljudi iz odsjeka i 11 gostiju. Na vikend akcijama napravljeno je i rekognoscirano mnogo objekata, a najznačajnija je Jama Vjetrova duboka 160m. Ljetni logor je održan i na području izvorišta rijeke Cetine od 13. do 19. kolovoza. Ronjeno je u Špilji Kotluši, Gospodskoj i Rudelića špilji te u Vukovića vrelu. U Gospodskoj špilji penjanjem je istraživan jedan upitnik. Posječena je i Golubnjača na Dinari (-70m) i Jama uz cestu. Osim članova SO Željezničar na logoru su sudjelovali i članovi SK Ozren Lukić, SU Estavela, SD Karlovac, SO Velebit i HBSD-a.
ŠpiljaVeternica posječana je 9 puta. Između ostalog istraživan je Prvi desni kanal u Željezničarskom kanalu, mjerilo se je strujanje zraka u različitim djelovima špilje, a na Ponikvama je tražen mogući drugi ulaz u špilju.


U suradnji s kolegama speleolozima iz Salzburga posjećena je jama Lamperchtsofen, jedno vrijeme najdublja jama na svijetu (-1632m duboka, preko 50 km duga). Gostoprimstvo je uzvraćeno kada je 7 njihovih članova došlo u Hrvatsku te posjetilo špilju Veternicu i Plitvička jezera. Planira se daljna, više istraživačka i manje turistička, suradnja.
Neki članovi odsjeka su sa Hrvatskim biospeleološkim društvom sudjelovali u istraživanjima Ličke Plješivice, NP Plitvičkih jezera, NP Krka, Biokova, otoka Visa, Hvara,Cresa i Lošinja, Mosora, Kozjaka, Vrgoračkog polja, Snježnice, PP Velebita i brojnih objekata širom Hrvatske. U suradnji sa SO Dubovac istraživana je Dragića špilja 2 u polju u podnožju Svilaje. Topografski je snimljeno oko 550m kanala, a prođeno je barem 1500m. Istraživanja su prekinuta zbog visoke razine vode. Od 21. do 26. lipnja istraživalo se na području NP Paklenica. Nacrtane su nove jame Izgubljeni most (-70m), Molekula i MB3; u Kaverni u Crljenom kuku su nastavljena istraživanja, a Jama na Gredi (-80m) je nacrtana do kraja.
Martina Borovec je sudjelovala u karlovačko-zagrebačkoj ekspediciji u Mexicu od 2. do 28. ožujka.


Istraživano je i posjećeno još puno objekata, neki od njih su: Medvjeđa jama na Lošinju, Kraljevska jama na Hvaru, Židovske kuće, Ćolića špilja, Vilinske jame, Jame Provala i Bedara te špilja Dolača na Žumberku, Jama Balinka, Jama Vrtare male kod Crikvenice, Jama Vrtlina na južnom Velebitu, Jama Mamet, Dragića špilja 1, Tuneli kod Markuševca, Hajdova hiža…
Od 31.3 do 12.5 održana je speleološka škola pod vodstvom Siniše Jembriha sa 6 predavanja i 6 izleta. Posjećeni su špilja Veternica, Gorsko Zrcalo na Medvednici, Oštrc na Samoborskom gorju, Jama Gvozdenica, sustav Matešičeva-Popovačka špilja i nekoliko jama na Crnopcu. Školu je uspješno završilo 17 polaznika.
Dva člana odsjeka, Martina Borovec i Dalibor Jirkal, položili su ispit za speleologa održan 17. veljače u planinarskom domu na Vodicama na Žumberku. Kasnije iste godine, 3. prosinca na Medvednici u domu na Glavici, pridružili su im se Vedran Jalžić i Martina Pavlek.


Članovi odsjeka sudjelovali su na raznim skupovima speleološke tematike (Svjetski speleološki kongers u Ateni, Znanstveno stručni skup istraživača krša Žumbaračke gore, Simpozij o NP Krka..), a održali su i nekoliko predavanja na tu temu. Sudjelovali smo i na Skupu speleologa Hrvatske koji je održan u Kamanju od 25. do 27. studenog sa predavanjem Vladimira Božića o posjetu Lamperchtsofenu, te sa četiri postera: Dragića špilja 2 (u suradnji s SO Dubovac), Lamperchtsofen i dva postera s fotografijama preminulog člana odsjeka Igora Brzoje-Žana.
Izašao je 52. broj časopisa Speleolog za godište 2004. U 31. senjskom zborniku objavljen je članak Vlade Božića, Špilje senjskih uskoka, a u 10. godišnjaku grada Korčule objavljen je članak Martine Pavlek i Romana Ozimeca “Speleološka i biospeleoška istraživanja otoka Korčule i Badije u 2004 godini”. Na Sajmu minerala i fosila,održanom u Zagrebu 21. i 22. svibnja, odsjek je imao štand sa izloženim eksponatima iz odsječkog muzeja i literaturom, dio koje je bio na prodaju. Odsjek je dobio novu web stranicu na adresi: www.speleolog.hr


Ove godine obilježena je i jedna vrlo značajna obljetnica, 50 godina bavljenja speleologijom Vladimira Božića, Bolteka, koji je i danas jedan od aktivnijih članova odsjeka.Tom prilikom posjećena je špilja Hajdova hiža u Gorskom Kotaru, u kojoj je Boltek započeo svoju bogatu speleološku karijeru. Čestitamo!

Napisao/la:

Martina Pavlek
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial