U nedelju 03.09. u jutarnjim satima zaputila se šesteročlana ekipa (Nela, Igor C., Borna, Lea, Leo i moja malenkost – Tamara) uz pratnju malog Omgija a.k.a. Džeme u Ogulin odraditi par Goranovih jama.

U Karlovcu smo stali po nabavku, te se zaputili na jutarnju u kavu u Jazzbinu. Pošto je Jazzbina bila krcata, kavu smo ispili na terasi Sreća te se zaputili u pravcu jama broj 28, 29 i 30.

Orux nam je pokazivao nepostojeće zarasle putove kroz livade gdje smo omeli i rastjerali ovce. Ostavili smo trag žombija po zelenim pašnjacima i dobili bolje upute do jama od pravih čobana.

Kada smo stigli do odredišta, malo smo zamezili te krenuli u akciju. 

Kroz šikaru došli smo do jame broj 30 koju smo zauzeli Nela, Borna i ja. Borna je jamu opremio i provjerio dimnjak u vertikali, te kad smo se Nela i ja spustile, ušao u suženje provjeriti da li jama ide dalje. Nakon što je potvrdio da ne ide, dao je prijedlog imena jame Holstein zbog odbačene limenke pive te izašao van. Nela i ja smo krenule neuspješno izrađivati nacrt. Tablet i disto se nikako nisu htjeli povezati. Pokušavale smo u par navrata te odlučile da ipak ne ide. Na kraju smo se dogovorile da izlazimo van kako bi posudili od druge ekipe funkcionalne uređaje. Lea, Leo i Igor su bili samo stotinjak metara dalje, ušli su u malu jamu s dva horizontalna ulaza koju su nazvali Pušionica te su se našli u istim problemima kao mi. No zbog manjih dimenzija jame, pomoću mobitela (funkcija padomjer i kompas) i špage su izmjerili i analogno nacrtali jamu. Dubine je 7m, dužine oko 10 metara, jednostavnog morfološkog oblika. Ulaz je dimenzija jame, ali je po sredini formiran kameni mostić pa jama izgleda kao da ima dva ulaza, jedan odmah pored drugog.

Iz Pušionice smo se zaputili do jame Holstein, tamo smo povezali naš disto s Leovim mobitelom te krenuli nazad na cca 30m ispod zemlje, ovaj put sve je funkcioniralo kako treba. 

Dok smo Nela i ja izrađivale nacrt, Borna je pravio društvo Džemi, a Lea, Leo i Igor su skočili do objekta broj 28. Lea je masterski tu jamu ručno nacrtala na isti način kao i Pušionicu, a objekt je dobio naziv Naporna mala rupica zbog blatne ulazne kosine za koju špaga i treba i ne treba, nakon toga se dolazi na lažno dno iz kojeg se pružaju dva nasuprotna kanala za koje je vidljivo da idu dalje, ali prolaz nije moguć zbog preuskog kanala s izbočenim stijenama. Neko vrijeme su nastojali otklesati prepreku. Obzirom da je već padao mrak, odustali su od daljnjeg proklesavanja te odlučili da treba ponovo doći.

Svi smo od objekta broj 28 prošetali do žombija i odlučili da ćemo u Nelinoj vikendici na Mrežnici večerati. Na Nelinom balkonu smo izbacali svu hranu i imali obilnu večeru te se zaputili u Zagreb gdje smo došli u kasnim večernjim satima.

Nela i Borna crtaju jamu Holstein
Borna u dimnjaku jame Holstein
skica Naporne male rupice
ulaz u jamu Pušionica – pronađi Igora C.
ponavlja se gradivo – Leo i Igor C.

Napisao/la:

Tamara Bosanac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial