Privučeni meteorološkom prognozom i zovom drevnih predaka, u subotu 23.09.2017. zaputili smo se u Kordun, prostor RH koji u svakom pogledu ima obilježja periferije. Pri samom polasku i više sile (Bandić i radovi na cestama) ispriječile su nam se na putu, stoga smo bili prisiljeni popiti kavu kod Milice te u konačnici i počiniti koji prekršaj (maknuti table i ostaviti otisak automobilskih guma u svježem asfaltu) kako bismo uspjeli u predviđenoj misiji. Veseli trojac (Matea Talaja, Nicola Rossi i Valerija Butorac) plus četveronožna prijateljica Gita oko podne dolazi u selo Bogovolja u blizini Slunja.

 Očaravajući krajobraz, pripremne radnje za odlazak u špilju izvor, razmišljanje o minski sumnjivim područjima i točnosti karti koje ih prikazuju. Negdje između svega dolazi lokalni starac koji je bio uvjeren da smo mu došli isključiti vodu koju vuče iz izvora koji smo namjerili istražiti. Iako sa svojim susjedima „priča samo preko nišana“ nama je odlučio pomoć, pokazat nam put i odagnat misli od možebitne aktivacije minsko-eksplozivnih naprava.

Prilaz Tomića vrelu je vro jednostavan i lako prohodan jer se svakodnevno koristi u „vodoopskrbi“ stanovništva. Na putu prema špilji pridružila nam se i nova mala dlakava četveronožna prijateljica koju ćete vidjeti na slikama niže.

Špilja je povremeno u ulozi izvora, tj. samo za vrijeme velikih kiša. Ima dva ulaza koji su položeni cca 2 metra iznad izvora na malom eskarpmanu. Kanali su uski te se kroz oba potrebno provlačiti ili puzati. Obzirom da nismo očekivali tako mokre uvjete i duljinu samog objekta, topografski smo snimili dio špilje te odlučili pri sljedećem pohodu u punoj spremi istražiti objekt do kraja.

Napisao/la:

Valerija Butorac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial