Po prvi puta nakon jesenske vježbe vratili smo se na lokaciju nikad dovršene bolnice Blato sa ciljem istraživanja objekta i pripreme za buduće vježbe.

Kako je ranije ove godine dobivena dozvola od gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama za korištenje objekta bolnice za uvježbavanja kako specijalističkih postrojbi civilne zaštite, tako i ostalih speleologa, ideja je bila pronaći pogodno mjesto za vježbe samospašavanja i pripremiti sidrišta. Za to vrijeme, druga ekipa spustila se u podrumske prostorije (profesionalna deformacija aj ges) sa ciljem…koga zavaravamo…jednostavno nas je zanimalo što ima dolje 🙂

Kako nas se skupilo desetak speleologa (Željezničar, Velebit i SKOL), podijelili smo se u dvije grupe. Zadatak prve grupe bio je postavljanje sidrišta za buduće vježbe samospašavanja te i vježbanje istoga na postavljenim sidrištima, dok se druga grupa zaputila u podzemlje.

Podrumske prostorije prostiru se ispod cijelog kompleksa bolnice te prate njen tlocrt. Glavni hodnici su prožeti raznovrsnim cijevima, iz hodnika se granaju mnogobrojne prostorije, a cijeli kompleks je ispunjen sa 10-ak cm vode. Posebno je impresivan i pomalo zastrašujući glavni hodnik koji se proteže cijelom dužinom bolnice. Zanimljiv je osjećaj stajati sam u tom hodniku bez kraja dok su tvoji drugari nestašno odlutali u potrazi za….za čime već tragaju speleolozi u podrumima bolnica. U konačnici našlo se tu svačega – od sablasnih boca pive koje nekim čudom stoje uspravno usred vodom potopljene prostorije, hodalice za starije i nemoćne ljude, obitelji daždevnjaka koji poput kakvih aliena jure za zalutalim ljudima, pa do vrlo korisnih keramičkih osigurača koje smo spasili od propadanja u podzemlju ;). S obzirom na kompleksnost podrumskih prostorija i njihovu međusobnu povezanost oknima,  prostor pruža veliki potencijal za vježbe sa elementima pretraživanja kompleksnih zarušenih ili oštećenih objekata. Tijekom posjeta podrumske prostorije su skicirane te će u slučaju ponovnog održavanja velike vježbe civilne zaštite na objektu bolnice biti predloženi i elementi u podzemlju.

Prilikom ponovnog susreta dviju grupa pokazalo se da je bušenje sidrišta za samospašavanje i teži posao od predviđenog. Mnogobrojne armature u betonskim dekama nisu lak zalogaj, tako da je uspješno osposobljeno tek jedno sidrište.

Posjeta je okončana razgledavanjem postaja jesenske vježbe, posjete  našoj vjernoj srnici (uvijek nas dočeka) i uživanju u pogledu na grad sa krova bolnice. Doviđenja do sljedećeg puta urbana speleologijo 🙂

Napisao/la:

Dalibor Kušić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial