Kako je običaj, s jutarnjim suncem okupili smo se u prostorijama Odsjeka te početak terena premjestili za šank u Radniću (pili smo kavu). Osim kratkog zaustavljanja oko Duge Rese (policija je zaustavljala), oko 10:30 bili smo u snježnoj idili okolice vrela Dretulje u Plaškom.

 Ovaj vikend namjerili smo se na inspekcijske poslove provjeravanja starih objekata te usputnog rekognosciranja. Prva dva objekta (Pećina iznad vrela I. i Pećina iznad vrela II.) nismo uspjeli locirati unatoč tome što smo stajali ispred oba vrela. Pregledom okolnog terena zaključili smo da su objekti vrlo vjerojatno „nestali“ izgradnjom ceste koja vodi do sadašnjeg vodocrpilišta. Unatoč žaljenjem za izgubljenim objektima utješili smo se novopronađenim objektom koji se nalazi 100 m višlje. Ime mu je Špilja iznad iznad izvora. Špilju smo istražili i topografski snimili pa smo se odlučno zaputili prema najbližoj birtiji kako bismo ispunili zapisnik (da, to je bio razlog odlaska u birtiju). Pri silasku do auta po snijegu do koljena i vrlo lošim uvjetima vidljivosti čuli smo pucnjeve i lavež lovačkih pasa, a par trenutaka kasnije u tri navrata put su nam prepriječile skupine srna (procjenjujemo da ih je bilo 9). Koliko god prekrasne bile, u tom trenu nismo htjeli biti srne pa smo odlučili biti glasniji nego inače da ne bi bilo „ups“. Uslijedilo je višesatno ispunjavanje zapisnika uz okrjepljujuća pića i ugodnu sobnu temperaturu.

Sljedeći dan odlučno smo se zaputili u potragu za još tri stara objekta za koje otprilike znamo gdje su (u selu Medakovići s istočne strane Plaškog). Kako smo se odgovorno pripremili za teren, pregledom kartografskih podloga zaključili smo da bi na tome području bilo dobro obaviti i rekognosciranje. Tako smo se zaputili svatko po svom azimutu od vrtače do vrtače u potrazi za starim i možda nekim novim objektima. Kroz lagano zaleđeni snijeg preko vrtača nakon nekog vremena našli smo!! Našli smo inspiraciju da napravimo speleo snjegovića. Od objekata ni o, a vrlo ljubazna gospođa iz Medakovića objasnila nam je da smo objekte tražili u krivom selu (oni se nalaze u selu 1 km dalje). 

Osim novog istraženog objekta, jedan od rezultata naše male vikend akcije je i zaključak da, kada se ispunjava zapisnik, nije bitno samo zapisati nešto, bitno je napisati točne informacije! Svakako, još jedan od rezultata bio je i zaslužena ručko-večera u DP na Mrežnici.

Sudionici: Stipe Maleš, Matea Talaja, Ivan Vidović i Valerija Butorac

U nastavku, par fotografija 🙂

Napisao/la:

Valerija Butorac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial