Posljednji teren speleoškole 2023. u organizaciji SOŽ-a održao se na najjužnijem masivu Velebita, Crnopcu, točnije na lokalitetu Jama vjetrova. U petak 28.4. oko 18:30  su školarci (Anamarija, Eva, Hrvoje, Igor C., Ivan, Klara, Leo, Luka, Matija, Silvija i ja), instruktori (Aco, Ivan, Lea, Nicola, Pavao, Sara i Tina) i Sarin brat Fran krenuli iz Zagreba put Crnopca. Skupili smo se nekoliko sati kasnije u Gračacu gdje su sudionici i prtljaga ravnomjerno rapoređeni po vozilima kako ona ne bi bila pretrpana pri usponu na Crnopac s obzirom na podosta loše stanje prilaznog puta. Po dolasku na šumsku okretaljku, uslijedilo je vjerojatno najuzbudljivije iskustvo za školarce dosad, a to je noćno kretanje po bespućima Crnopca koje se teško može opisati riječima, a slikama, iz očitih razloga, još manje. U logor, smješten na maloj šumskoj zaravni uz sam speleološki objekt, došli smo oko jedan sat u noći nakon čega je zapaljena vatra, postavljeni su šatori te je uslijedilo kratko druženje.

Idući dan, nakon što je jama opremljena, gotovo svi sudionici terena (s časnim izuzetkom kuharskog tima) spustili su se u grupama po dva školarca i jedan instruktor u Jamu vjetrova u kojoj je proveden veći dio tog dana i večeri. Školarci, raspodijeljeni u timove po šestero, na prvom snježnom dnu jame upoznali su se s tehnikom spitanja, i postavljanja bivka u kojem su odabrani sretnici imali prilike simulirati boravak, dok je drugi šesteročlani tim nastavio spuštanje u drugu vertikalu od 40m, a uloge su kasnije i zamijenili. U Jami vjetrova nema pomanjkanja uzbudljivih dijelova s obzirom na to da su školarci imali prilike iskusiti i dodatno uvježbati niz različitih tehnika kretanja po speleološkom objektu, od velikih i malih vertikala sve do vjerojatno najinteresantnijh prečnica s kojima smo dosad dolazili u susret. Zadnja grupa je po završetku obilaska objekta otkrila da je u međuvremenu pala noć što je završnom usponu iz jame dalo posebnu draž. Svi sudionici terena izašli su iz jame oko deset sati uvečer nakon čega su bili nagrađeni grahom iz kotlića koji se može opisati isključivo superlativima i kvalitetnim druškanjem oko logorske vatre koje je potrajalo do kasnih večernjih sati.

Iduće jutro je pala odluka da će se ići doma dan ranije (izvorni plan je bio da se Prvi maj proslavi na Crnopcu) zbog nepovoljne vremenske prognoze. Jama i logor su bili raspremljeni te smo se zaputili prema autima pritom uživajući u pejzažima Crnopca. Dogovoreno je da će se gablec preuzeti u gračačkom restoranu Zvonimir te da se po konzumaciji, koja će se odviti uz rijeku Otuču, očisti i sva oprema. Tom prilikom su školarci imali priliku zadnji puta ponoviti i ispraviti eventualne nedoumice vezane uz kompleksnu materiju čvoristike. Izlet je (ne)službeno zaključen dolaskom u Zagreb oko 21:30.

foto: polaznici speleološke škole

Napisao/la:

Igor Krnjeta
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial