Zagrebački speleološki savez, u suradnji s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba i ITLS Hrvatska, organizirao je ITLS tečaj za članove Saveza i zagrebačke speleologe pripadnike Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba.

Krajem 2011. godine Zagrebački speleološki savez (ZSS) je dogovorio model suradnje s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba (UHS) i predstavnicima Civilne zaštite grada Zagreba, na polju institucionalnog djelovanja speleologa u urbanom spašavanju, u hitnim situacijama i katastrofama. Od tada Savez aktivno sudjeluje u koordinacijama zapovjedništva Specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Zagreba (u daljnjem tekstu SP) te sudjeluju u procesu razvoja SP i speleologa unutar postrojbe. Spomenute SP sačinjene su od pripadnika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zagreb i ponajboljih zagrebačkih speleologa, članova Saveza, kojima je primarni cilj pružiti pomoć drugome u nevolji. Savez predstavlja i koordinira zagrebačke speleologe, a speleolozi unutar SP imaju zadatak aktivno sudjelovati u urbanom spašavanju u hitnim situacijama ili katastrofama.

Kako bi uspješno i sigurno djelovali unutar SP, Savez je inzistirao na potrebi da speleolozi usvoje nova i nadograde ranije stečena znanja i vještine. Važno je napomenuti da je jedan od segmenata razvoja SP kontinuirano školovanje/obučavanje pripadnika kao i opremanje neophodnom opremom za potrebe ovakve vrste spašavanja. Kako bi speleolozi podigli svoju operativnu funkcionalnost, obučenost, vlastitu sigurnost i sigurnost ozlijeđenih osoba koje je potrebno zbrinuti, organiziran je ITLS tečaj za 65 speleologa, članova SP, a u planu su i druga specijalistička školovanja (npr. izvlačenje iz ruševina, spašavanje uz pomoć speleoloških tehnika i dr.). Važno je naglasiti kako većina aktivnosti vezanih za SP, nisu upotrebljive samo za urbano spašavanja, već imaju pozitivan utjecaj na primarnu djelatnost s kojom se speleolozi bave, odnosno speleološko istraživanje.

Prvi po redu tečaj zbrinjavanja ozljeđenika u izvanbolničkim uvjetim, ITLS (International Trauma Life Support) organiziran je i proveden za 31 zagrebačkog speleologa. Tečaj su za speleologe provodili članovi organizacije ITLS Hrvatska na čelu s dr. Tvrtkom Pervanom, a sudjelovalo je još šestero ITLS instruktora i jedna ITLS asistentica. Održao se u Zagrebu tijekom vikenda 17. i 18. studenog 2012. godine, u prostorijama DVD-a Šestine. Identični tečaj održao se idući vikend 24. i 25. studenog 2012., za dodatna 34 speleologa, pod vodstvom 7 instruktora i 3 asistenta.

Osnovne informacije vezane za ITLS 

– Međunarodni sustav zbrinjavanja ozljeđenika (ITLS) je globalna neprofitna organizacija posvećena sprečavanju smrtnog ishoda i invaliditeta, putem edukacije i hitnog zbrinjavanja ozljeđenika. Hrvatska gorska služba spašavanja prva je prepoznala važnost i potrebu uvođenja ITLS-a u Hrvatskoj, a ujedno su i vlasnici licence za provođenje certificiranih ITLS tečajeva.

– Djelatni okvir ITLS-a, oprema, struktura i didaktika predstavljaju globalni standard koji osobama koje pružaju medicinsku pomoć omogučuje da usavrše najnovije modele brze procjene stanja, načine pristupanja i prepoznavanja ozljeda koje neposredno ugrožavaju život ozljeđenika

– Međunarodna organizacija (ITLS) ugrađuje nove znanstvene spoznaje u teorijsku i praktičnu osnovu svake 4 godine, čime osigurava trajnu suvremenost 

– ITLS tečaj je dinamičan i praktičan tečaj obuke osoba koje ozljeđenike zbrinjavaju u izvanbolničkim uvjetima, te se u cijelom svijetu provodi na isti, standardizirani način: osnovni tečaj traje 2 dana, sastoji se od predavanja i vježbi, te završava pismenom i praktičnom provjerom znanja stečenog na temelju opsežne literature i praktičnih predavanja.

Po uspješnom završetku tečaja, polaznici dobivaju međunarodni certifikat koji vrijedi 3 godine. U svrhu produženja licence, potrebno je pohađati jednodnevan tečaj obnove znanja za provoditelje osnovnih / naprednih ITLS postupaka prije isteka datuma na dobivenom certifikatu. Tečajeve u Hrvatskoj, kao i u svijetu, provode međunarodno licencirani ITLS instruktori.  Više informacija na www.itlshrvatska.org

Na prvoj hrvatskoj edukaciji ovakve vrste za speleologe sudjelovao je 65 speleologa iz zagrebačkih speleoloških organizacija; DDISKF, HBSD (nije član ZSS-a), SO i SD Velebit, SKOL, SK Željezničar.


Kratki opis tečaja jednog od polaznika

Okupljanje ispred DVD-a Šestine nije prošlo s velikim oduševljenjem. Zbog ranog buđenja i treme zbog opširne knjige (preko 400 stranica) koja je davala puno odgovora i poticala na još više pitanja, bili smo pod tremom i pomalo skeptični oko krajnjeg uspjeha. Ipak, brzo smo se otrijeznili. Prolijevanje hladnom vodom i buđenja priuštili su nam sami instruktori koji nimalo nisu držali do akademske četvrti, odugovlačenja i nepotrebnih priča, već su od 8.00 ujutro do 18.00 poslijepodne provodili tečaj dinamično, koncizno i metodički atraktivno, osim za vrijeme odmora, kada su otvoreno pokazivali svoje opušteno i toplo ljudsko lice. O da, tu su bili i topli obroci, koji su se tijekom cijeloga tečaja dijelili velikim žlicama i zato fala kuharicama na grahu, gulašu i trudu.

Naši novi prijatelji i ITLS instruktori pristigli su iz Zagreba, Karlovca, Krapine i Rijeke. Bili su upoznati s ciljem našeg pohađanja i činjenicom da nismo medicinari, pa su mnoštvo definicija i medicinskih naziva često slikovito objašnjavali na nama razumljiviji način. Njihova pristupačnost i upornost u prenošenju znanja je hvale vrijedna i upravo smo se zbog toga na kvalitetan način upoznali s načinom zbrinjavanja ozljeđenika u izvanbolničkim uvjetima. Znanje i vještine koje su nam prenijeli je neizmjerno, a ujedno smo preuzeli zakonsku i moralnu odgovornost da pomognemo unesrećenoj osobi.

Rezultati tečaja bili su iznimni, pohvale i zahvale od strane instruktora bile su dojmljive, a speleolozi su završili tečaj s uvjerenjem da je trud imao smisla. Od 65 polaznika tečaj je uspješno položilo njih 63, što je jedan od pokazatelja visoke kvalitete i potencijala zagrebačkih speleologa i kvalitetnog rada Saveza i njezinih članica. 

Na kraju, spoznaja da nakon položenog ITLS-a možemo učinkovito pomoći kolegi speleologu u speleološkom objektu, običnom prolazniku ili unesrećenom u hitnim situacijama, pruža osobno zadovoljstvo, a ujedno i podiže standard hrvatske speleologije na višu razinu.

Zahvale ZSS upućuje:
UHS
ITLS Hrvatska
DVD Šestine
Ustanova Dobri dom
Svim članicama Saveza

Popis polaznika s položenim ITLS tečajem:

DadićJosipSOHPDŽ
GrgićHrvojeSOHPDŽ
BorovecMartinaSOHPDŽ
RosićRobertSOHPDŽ
TutišNikolinaSOHPDŽ
TutišStipeSOHPDŽ
HmuraKristijanSOHPDŽ
BregarBernardSOHPDŽ
CvitkovićDankoSOHPDŽ
ŽupanićDarijaSOHPDŽ
ZavrškiZvonimirSOHPDŽ
SvibenSanjaSOHPDŽ
FučakEvaSOHPDŽ
MalenicaDanijelSOHPDŽ
ĐudLanaSOHPDŽ
GverićZvonkaSOHPDŽ
MetelkoMarioSOHPDŽ
LukićMarkoHBSD
MarovićMarijanHBSD
TomaškovićDomagojHBSD
KoračNevenSKOL
LindićJadranSKOL
JantonDamirSKOL
SudarVedranSKOL
RomanLeopolodSKOL
KalajžićJakovSKOL
PetrovićMateoSKOL
MustapićMarinSOPDSV
MatekVladoSOPDSV
PerušićAndrijaSOPDSV
VričićEdoSOPDSV
PaarDaliborSOPDSV
LimićIvanSOPDSV
MalenicaMartaSOPDSV
HorvatBojanaSOPDSV
HadeljanAleksandarSOPDSV
MaričevićMarkoSOPDSV
ŠarićDarijaSOPDSV
RedovnikovićLorisSOPDSV
MasnecMarkoSOPDSV
VrbanecZvonimirSOPDSV
KužumilovićĐuroSOPDSV
JosipovićČedoSOPDSV
FerenčakVedranSOPDSV
KoprekJagorSOPDSV
KovačDinaSOPDSV
MalenicaMarinkoSOPDSV
SelakovićTeaSOPDSV
TurčinIvanSOPDSV
ŽmegačAnjaSOPDSV
SuvajacNenadSOPDSV
KovačevićAlanDDISKF
BačićTomislavDDISKF
FlajpanTomislavDDISKF
PavelićDamirDDISKF
DragušicaHrvojeDDISKF
VišekDarkoDDISKF
KovačevićAntunDDISKF
ŽalacElizabetaDDISKF
ZurubDamirDDISKF
PrpićMarjanDDISKF
PrpićBeataDDISKF
MiloševićAlenDDISKF
Popis polaznika

Napisao/la:

Nikolina Tutiš
Svi članci autora
Stipe Tutiš
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial