Od 01.08.2015. do 09.08.2015. u organizaciji SK i SO HPD Željezničar održan je drugi dio ekspedicije „Meduza 2015“. U tih devet dana napornog rada i ugodnog druženja na suncu, kiši i tuči nepredvidljivog Velebita uspjeli smo završiti ono što smo započeli još 2014. godine.

U okviru drugog dijela ekspedicije koncentrirali smo se na napredovanje u upitnicima koje smo temeljem prethodnih istraživanja smatrali najperspektivnijima. Uz to naglasak je bio na crtanju novih i finalizaciji započetih nacrta. U vertikali Galeje je završen nacrt prethodno istraženog upitnika, a uz to je dokazan spoj pukotine na -135 metara prema vertikali Minotaurus. Na samom vrhu vertikale Minotaurus ušlo se u upitnik koji se desetak metara niže ponovno spaja na istu vertikalu. Lomljeni meandar je istraživan u dva smjera. Na zavoju meandar završava uzlazno neprolaznim suženjem, a na suprotnoj strani nismo uspjeli pronaći viši ulaz u vertikalu Bojim, bojim. U samoj vertikali Bojim, bojim istražena su tri upitnika. Priječenjem Neočekivane dvorane krenuli smo u upitnik na dubini od oko -460 metara. Dolaskom na policu veličine desetak metara zaključili smo da ne postoji mogućnost daljnjeg napredovanja. Na suprotnoj strani je istovremeno priječeno u upitnik na -360 metara koji završava u skladu sa skiciranim crtkanim konturama na starom nacrtu. Bliže dnu izrađen je nacrt nove vertikale koja je otkrivena u prvom dijelu ekspedicije. U tom dijelu jame otišli smo najdalje. Prelaskom nestabilnog sipara na dubini od -560 metara otvorila se vertikala od 150 metara. Njeno siparišno dno predstavlja novu najdublju točku jame. Prema preliminarnim rezultatima i izrađenom nacrtu Meduza je sada dosegnula dubinu od -705 metara, a time je postala sedma jama po dubini u Hrvatskoj i preskočila jamu Muda labudova za dvadesetak metara. Dobili smo novo dno Meduze! Ostali upitnici na žalost nisu krenuli u tom smjeru… Kroz čitavi profil jame prikupljeni su zanimljivi primjerci faune čija je odredba u tijeku. Uz to izrađen je shematski geološki profil jame. Na kraju svega jamu smo u borbi s umorom, vremenom i nevremenom uspješno u potpunosti raspremili. 

Treba spomenuti da se uz Meduzu paralelno radilo i na proširivanju ulaza u „Puhaljku“ u Lomskoj Dulibi. Napredak je mjerljiv u metrima, no nismo prošli dalje… Posao čeka neko novo vrijeme ili neke nove speleologe (…i posebne tehnike istraživanja).

Uz sva događanja u Meduzi i za Željezničar neprirodno strogi režim buđenja u baznom logoru, našlo se ponešto vremena za opuštanje i ugodno druženje oko vatre u Lomskoj Dulibi. Na kultnom mjestu hrvatske speleologije  nove nade upijale su znanje i poneku lovačku priču od prekaljenih speleologa. Obarali su se brzinski rekordi u transportu opreme do Meduze, a ovogodišnje školarke i školarci su probijali svoje dubinske rekorde i čeličali se za neke nove duboke jame. Također smo stigli posjetiti i pozdraviti prijatelje iz SO Velebita na susjednom Lubenovcu. Teškim mukama i dugotrajnim nagovaranjem na pravi put smo vratili našeg odmetnutog pročelnika :). Bolji dojam o tome kako je sve izgledalo možete dobiti ako zavirite u galeriju fotografija.

Ekspedicija je organizirana u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Sjeverni Velebit, uz podršku Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. Istraživanja su također poduprli Sirana „Runolist“ d.o.o. iz Otočca, Pivovara „Ličanka“ iz Donjeg Pazarišta i DVD Krasno. Nacionalnom parku se ovim putem zahvaljujemo što nam je financijskom pomoći olakšao nabavku opreme za jamu i pružio podršku u istraživanju, a ostalim sponzorima hvala na odličnom siru i Velebitskom pivu bez kojeg bi sve izgledalo drugačije.

Na drugom dijelu ekspedicije sudjelovalo je 35 speleologa i prijatelja speleologije iz deset speleoloških udruga i klubova (SO HPD Željezničar / SK Željezničar, SO PDS Velebit, Hrvatsko biospeleološko društvo, SK Ozren Lukić, SU Estavela, SO Liburnija, SO HPK Sv. Mihovil, SO HPD Mosor, SD Istra, SU Kraševski zviri, HPD Zir i HGSS stanica Bjelovar). 

Veliko hvala svima Vama koji ste došli, sudjelovali i nesebično pomagali u jami i vani oko logora.

O kronologiji dosadašnjeg istraživanja i ciljevima više možete pročitati ovdje i ovdje te na speleolološkom poslužitelju.

Sretno,

Tomo (Adi)

Napisao/la:

Tomislav Kurečić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial