Od 20.06 do 28.06. SK Željezničar vodio je istraživanje jame Meduze, na području strogog rezervata Rožanski kukovi unutar NP S. Velebit. S obzirom na nepovoljne vremenske prilike prošle godine sve perspektive za istraživanje ostale su netaknute. Ove godine plan je bio istražiti upitnike u Lomljenom meandru, vertikali Bojim, Bojim, Neočekivanoj dvorani, vertikali Galeje i vertikali Lenka.

Istraživanje je započelo postavljanjem bivka kod vertikale Lenka te je razvučena telefonska linija od ulaza jame do bivka. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u jamu se nije išlo od utorka popodne (23.06.) pa do srijede popodne (24.06.) te smo tako izgubili jedan dan za istraživanje, što nas je onemogućilo da pogledamo sve upitnike. Tokom ekspedicije istražena su dva upitnika u vertikali Galeja, meandar iza vertikale Lenka te je istražen upitnik na dubini -560 m u vertikali Bojim, Bojim. U jedan od upitnika u vertikali Galeja ušlo se kraćim priječenjem vertikale i provlačenjem između zaglavljenih blokova. Nakon provlačenja ušlo se u manji zatvoreni prostor bez perspektive za daljnje napredovanje. Drugi upitnik u vertikali Galeja je stao nakon nekoliko metara neprolaznim suženjem. U upitniku kod, odnosno iza vertikale Lenka, istraženo je 20-ak metara uzlaznog meandra s tri vertikalna pozitivna skoka od 3-4 metra. Nakon 20-ak metara naišli smo na vertikalni pozitivan skok od 10-ak metara u vrhu kojega su dva mala otvora. U Bojim, Bojim na -560m ušli smo u paralelnu vertikalu koja je zavidnih dimenzija, spušta se otprilike još 150m (dolazi do dubine slične Bojim, Bojim) a na dnu je siparišno dno veličine otprilike 20 x 50 m bez upitnika. Nova vertikala je ostala postavljena te ju je potrebno još nacrtati i raspremiti. Pokazalo se da i dva dana nakon kiše u vertikali Bojim, Bojim teče slap što je ionako zahtjevnu i krušljivu vertikalu pretvorilo u pravi izazov za postavljače i otežalo posao ekipi za izradu nacrta. 

Sakupljeno je nekoliko biololoških svojti u gornjim djelovima jame od ulaza do bivka, a sav biospeleološki materijal predan je Hrvatskom biospeleološkom društvu na daljnje prepoznavanje.

S obzirom da je u jami ostalo još neistraženih upitnika te je jama ostala opremljena, ovim putem najavljujemo još jednu istraživačku akciju/ekspediciju!

Sama ekspedicija protekla je u veselom tonu uz puno smjeha, druženja i rada. U istraživanju tijekom ekspedicijskog tjedna sudjelovali su pripadnici društava i klubova Željezničar, Liburnija, Mosor, Estavela i Sv. Mihovil.

Ovim putem zahvaljujemo se NP Sjeverni Velebit na pomoći u organizaciji i financiranju ekspedicije. Također zahvaljujemo se i svim sudionicima ekspedicije na njihovom angažmanu i doprinosu.

Fotografije sa ekspedicije možete pogledati u GALERIJI.

Napisao/la:

Ivan Mišur
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial