Činilo se kako se nazire kraj topografskog snimanja ponora Sušik pa smo odmah početkom godine požurili što prije odraditi sve što je ostalo.

U dva vikenda, ipak smo otkrili da ćemo i ove godine posvetiti pažnju i vrijeme Sušiku. U dvije akcije, zatvoreni su svi suhi upitnici u bočnim kanalima, dok je sifon odlučio pružiti još neke mogućnosti.

12.01.2020. Još jedan pokušaj zatvaranja Sušika

U ranim jutarnjim satima okupljamo se ispred Ž-a: Milivoj, Nicola, Anja, Sara, Stipe-Vuk, Valerija. Krećemo prema Drežnici, dogovaramo plan i ekspresno odlazimo obavljati zadatke. Duž cijelog kanala aktivan je vodotok koji na većini mjesta ne dolazi niti do koljena. Stipe i Sara (ekipa 1), Nicola i Anja (ekipa 2) odlaze u prvi lijevi kanal. Nicola i Anja odlaze u prvo suženje iza kojeg postoji daljnja perspektiva, no Anja nije uspjela proći stoga ostavljaju poruku Stipi i Sari da probaju dovršiti njihov posao. Nicola i Anja zapućuju se u Medvjeđi rov (prvi desni/fosilni kanal) u kojem su prošli suženje u sigovini i nacrtali još kojih 20-ak metara. Stipe i Sara u prvom lijevom iza uskog tunela nacrtali su još kojih 100 m i time zatvorili upitnike u tom djelu objekta. Na povratku su našli poruku te uspješno zatvorili i zadnji upitnik u prvom lijevom kanalu. Milivoj i Valerija uzimaju nedostajući vlak s početka petlje te nastavljaju dalje s crtanjem petlje pri čemu se spajaju na glavni kanal te na Sesvetski odvojak. Ukupno je u u ovoj istraživačkoj akciji nacrtano oko 190 m poligonskog vlaka. I ovoga puta, iako je akcija bila uspješna, Sušik nas je zadužio s barem još jednim dolaskom. Zadovoljni učinjeni, počastili smo se kasnim ručkom i ladnom Velebitskom u Josipdolu, prije povratka u Zagreb.

Mokro-suhi pohod na Sušik 25.1.2020.

U subotu ujutro, šesteročlana ekipa skupila se ispred Ž-a s namjerom da zaroni na kraju glavnog kanala i topografski snimi potopljene i preostale prohodne suhe dijelove, te na taj način zatvori priču sa Sušikom. Bančo i Petra bili su predodređeni za mokri dio akcije uz logističku podršku Dade Jirkala, dok su Vjetar, Vuk i Nela trebali navaliti na suhe dijelove. Posla je bilo dosta i dogovor je bio da se krene u 7:30. Tramvaji su izveli napad zbunjivanjem na Vjetra, pa se krenulo ipak malo kasnije. Nakon kraćeg zadržavanja u Nazorovoj 5, ekipa je bila pred Sušikom točno na vrijeme.

Nestrpljivi kao i uvijek, Vjetar i Vuk, ulaze prije svih, a prije ulaska u par rečenica pokušavaju objasniti Neli gdje da ih nađe. Dolaze do prvog ulaza u Sesvetski odvojak i provlače se do kraja kose dvorane. Tu nastavljaju topografski snimati kanal koji se  grana u dva kraka. Prvi krak pruža se 40 m u smjeru sjevera i završi u zarušenju. Drugi krak zakreće polukružno i vraća se natrag u jezero u kosoj dvorani. Povezanost dvorane i ovog kraka kanala potvrđena je svjetlosno, pothlađivanje je odgođeno za neki drugi put. Topografski je snimljeno 110 metara kanala, a perspektiva za daljnje istraživanje u ovom dijelu nije primijećena.

Za to vrijeme, ostatak ekipe, kojem se pridružila i Nela, vjerojatno zaključivši da se ne isplati lutati po špilji, odlazi do kraja Vlažnog staništa, gdje Bančo i Petra zaranjaju u vodu na „ugodnih“ 2°C. Prolaze sifon dug desetak metara te izlaze u potopljen kanal, nakon kraće šetnjice ponovno nailaze na kraći sifon od nekih 5 metara. Nakon drugog sifona kanal se dijeli na lijevi, dolazni suhi kanal, te desni, potopljeni ogranak. Pristojno ohlađeni, topografski snimaju više od 80 m kanala koji se generalno pruža u smjeru istoka, te se vraćaju nazad. Dijelovi nakon sifona tako ostaju trenutno najperspektivniji dio ponora, sa dva moguća smjera napredovanja.

Ekipa se nakon posla ponovno sastaje u centru Drežnice, u najboljoj lokalnoj birtiji kako bi izmijenili iskustva i pohvalili se obavljenim poslom.
Unatoč svim naporima da se nacrt dovrši i proglasi „gotovim“, Sušik je bezobrazno odlučio nuditi nove kanale za istraživanje i privlačiti na povratak. Do slijedećeg susreta!

Napisao/la:

Valerija Butorac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial