Krasno, 24.-25. 5. 2017.

Jedne lijepe srijede rano ujutro, Tomo Kurečić, Vlado Božić-Boltek i ja (Valerija Butorac) uputili smo se u Krasno na skup u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit. Cilj skupa  je bolja suradnja JU i istraživača raznih struka kojima je u fokusu prostor Sjevernog Velebita. Na skupu su obrađene sve djelatnosti vezane uz park kao što je geologija, geomorfologija hidrogeologija, speleologija, biospeleologija, razne grane biologije, šumarstvo, graditeljstvo, kulturna baština i dr.

 SO HPD Željezničar predstavio se posterom naslova «Speleološka ekspedicija «Meduza 2015» – Osvrt na geologiju jame», a izradili su ga naši članovi geolozi Tomislav Kurečić i Ivo Mišur uz pomoć Vlatka Brčića iz Hrvatskog geološkog instituta. Usmeno je poster predstavio Tomislav Kurečić. Iz SO-a izlaganje je imao i naš član biolog Nikola Tvrtković (zajedno s biologinjom Danijelom Hamidović) o šišmišima šireg područja NP SV i (s Danijelom Hamidović, Marijanom Vuković i Irenom Grbac) o sitnim kralježnjacima parka. 

Predavanjima (35 usmenih i 14 posterskih) koja su bila podijeljena u tematske cjeline dobili smo uvid u dosadašnja istraživanja te istraživačke interese stručnjaka raznih profila. Održana je i radionica na kojoj su multidisciplinarni timovi adresirali probleme i potencijale parka, koji će u konačnici biti implementirani u budući plan upravljanja parkom. Za kraj skupa, posjetili smo kuću Velebita, novi posjetiteljski centar u Krasnom u kojem će na zabavan i edukativan način biti prezentirane temeljne vrijednosti parka. Među tim vrijednostima nalazi se i razvijeno krško podzemlje koje, moramo priznati, zauzima veći dio kvadrature budućeg posjetiteljskog centra.

Napisao/la:

Vlado Božić
Svi članci autora
Valerija Butorac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial