Prostorije speleološkog odsjeka

 

…nalaze se u potkrovlju zgrade u kojoj se smjestilo HPD “Željezničar” (kako do nas??). U glavnoj prostoriji održavaju se sastanci, dogovori i fešte, a najčešće je polazna i završna točka naših izleta. Zidovi te prostorije, osim što su oslikani umjetničkim djelima domaćih majstora, prekriveni su policama ispunjenim knjigama i časopisima iz speleološke biblioteke. Uz nju nalazi se nekoliko popratnih prostorija, od kojih svaka ima svoju funkciju.

 

Šank  je središte društvenih zbivanja u odsjeku. Uz njega se, u društvu uvijek dobro raspoloženog šankera, razrađuju i dovršavaju detalji budućih akcija, i raspravljaju događaji iz burnih speleoloških života.

Oružarstvo je dobro čuvana prostorija u kojoj se nalazi naša društvena oprema. Ono je relativno dobro opremljeno sa užetima, opremom za postavljanje jama, bušilicama, opremom za topografsko snimanje objekata, transportnim vrećama, osobnim kompletima i djelomičnom ronilačkom opremom. Budući da se oprema intezivno troši, nastojimo redovno nabavljati novu opremu, što se financira iz odsječke članarine.

 

Muzej se smjestio u lijepo uređenom kutnom dijelu glavne prostorije . On je rezultat dugogodišnjih istraživanja, i znanstvenih djelovanja nekih naših članova. U jednom njegovom dijelu nalazi se presjek kroz povijest speleologije, u kojem su prikazane fotografije speleologa i speleološka oprema iz prošlih vremena. U drugom dijelu su izloženi paleontološki, arheološki, geološki i biološki eksponati. Muzej je zanimljiv za pogledati ako želite saznati kako se nekad išlo u špilje i jame, ili ako se želite diviti zanimljivostima iz podzemlja.

Arhiva je zapravo veliki ormar koji se nalazi na ulaznom stubištu. U njemu se nalaze nacrti speleoloških objekata koje su istražili članovi odsjeka, zatim zapisnici speleoloških istraživanja, foto dokumentacija i ostali zapisi vezani uz obavljena istraživanja. Sve ukupno u arhivi odsjeka nalaze se podaci za oko 1800 speleoloških objekata u Hrvatskoj.

Biblioteka je bogata kolekcija knjiga i časopisa iz cijelog svijeta. U njoj se ukupno nalazi oko 4000 publikacija, od čega oko 450 naslova knjiga i oko 250 naslova časopisa iz 36 zemalja svijeta. Časopise dobivamo kao rezultat razmjene sa ostalim speleološkim udrugama, kojima za uzvrat šaljemo brojeve našeg časopisa “Speleolog”, i neka djela naših članova. Neke knjige također nabavljamo preko razmjene, neke kupujemo, a neke su djela naših članova.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial