Nakon prva dva vikenda škole gdje su školarci svladali osnovne speleologije – korištenje speleološke opreme i vještine korištenja iste, čekanje i smrzavanje došao je red i na Klanu i njene nove izazove. Čekanje i smrzavanje nisu ubili avanturistički i istraživački duh školaraca, stoga su osnaženi novim iskustvima u petak oko 18:45 krenuli na ovotjedni teren. Voditelji terena su bili Stipe Maleš i Valerija Butorac, a školarci su Mirna, Borna, Franjo, Santa, Helena, Ana, Tina, Martin, Antonija, Veronika, Tamara i Tomislav. Uz njih ostatak ekipe činili su Lovro, Tila, Aco, Vida, Matko, Mrki, Babić, Mea, Milivoj, Josip, Nicola i Sara  U selo Studena stižemo oko 21:30, odakle smo se zaputili prema Klani, nakon kraće vožnje od nekih 20-tak minuta stižemo do livade na kojoj ostavljamo automobile. Liburnski limes označava početak naše treće avanture u sklopu speleo škole. Prelaskom limesa kročili smo na idiličan puteljak koji nas je vodio kroz listopadnu šumu. Unatoč teškim prepunim torbama što s osobnom što sa skupnom opremom, pješačenje od oko 2 km nam je relativno brzo prošlo.  Nakon dolaska na mjesto za logorovanje, svi su se posvetili sakupljanju drva i paljenju logorske vatre, poslije čega je uslijedilo postavljenje šatora. Ostatak večeri cijela ekipa je provela uz vatru i ugodan razgovor i pjesmu.


U subotu ujutro su instruktori pripremili naša tri poligona dok nam je četvrti izazov ove subote ponovno bila Mea i neki novi, a i stari čvorovi.  Prije postavljanja poligona svu skupnu opremu su pregledali i pripremili naši ovotjedni oružari Franjo, Mirna i Martin. Nakon čega je uslijedilo predavanje o preparaciji špage te raspodjela školaraca po poligonima. Jedan poligon je činilo spuštanje u Dvojamu koja ima vertikalni spust od 50 m. Drugi poligon je činila Mala jama i njezina vertikala od 18 m, gdje su školarci po prvi put prešli devijator te prošli kroz suženje na dnu ulazne vertikale jame. Na trećem poligonu smo učili postavljati prirodna i umjetna sidrišta, o čemu je predavanje i demonstraciju prvo držao Josip. Dok su se školarci izmjenjivali na poligonima i čekali red zabavu su pronašli s Meom i čvorovima. Zadnji školarci u subotu su izašli oko 20 sati dok su ih ostali članovi ekipe čekali uz toplu logorsku vatru i topli obrok. Večer se nastavila u veselom tonu uz pjesmu i razgovore.

Poslije vesele večeri nedjeljno jutro je brzo došlo. Nakon doručka i zagrijavanja oko logorske vatre, bilo je vrijeme da školarci obave poligone koje nisu stigli obaviti prethodnog dana ili pak dovršiti učenje novih čvorova. Školarci koji su sve to obavili išli su s Milivojem do Vele špilje gdje su učili skiciranje špiljskog prostora i prikupljali pitku voda za logor, a neki su se pak okušali u raspremanju jama. Popodne smo krenuli put Zagreba te smo po putu stali u restoran gdje smo se okrijepili i zatim nastavili naš put. U SOŽ smo stigli u ranim večernjim satima.

Foto: Valerija Butorac

Napisao/la:

Santa Duvnjak
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial