Zadnji vikend u ovoj veljači bio je za mnoge jedno veliko i novo iskustvo. Naime održali su se prvi tereni za sudionike ovogodišnje speleološke škole.

 U subotu ujutro, nakon ispijene kave na tramvajskom okretištu Črnomerec, zaputili smo se autima prema Parku prirode Medvednica te smo zatim pješačili do same špilje. Nakon kratkog uvoda o samoj lokaciji i povijesti Veternice zaputili smo se u njene odaje. Već pri samom ulasku sve se promijenilo: temperatura, vlažnost, osvjetljenje… Pazeći da ne ometamo šišmiše, domaćine špilje, zaputili smo se u neočekivanu avanturu. Vrlo brzo postalo je jasno da je maksimalna koncentracija potrebna u svakom trenutku. Svaki korak dovodio je do sve zanimljivijih i težih prepreka. Adrenalin nije ostavio mjesta za klaustrofobiju i strah. Nakon dva sata i petnaest minuta hodanja, puzanja, skakanja i veranja po često skliskim i vlažnim stijenama, napokon smo došli do našeg odredišta, tzv. Plaže. Napravili smo kratku pauzu da se okrijepimo i odmorimo te smo zatim krenuli nazad. Umor je ipak napravio svoje te se kolona pri povratku kretala nešto sporije. Hodajući znali smo napraviti stanke da bacimo pogled na same fenomene špilje (npr. slapove,limun,bijelu dvoranu itd.), da doživimo pravi mrak pa čak i da naučimo nešto o fotografiranju u mračnim prostorima kojima smo se kretali. U trenutku pobjedničkog izlaska iz špilje, vani je još bio dan.

U nedjelju je školarce čekao novi zadatak: upoznavanje sa speleološkom opremom. Za dobro jutro popili smo kavu u Limenci na Gračanima (sve se čini da su ove zajedničke jutarnje kave dio male tradicije). Iskomentirali smo dojmove prijašnjeg terena te smo se žalili na muskulfiber, ne očekujući da nas pravi posao tek čeka. Autima smo došli do zgrade vježbališta HGSS-a. Dok je dio instruktora postavljao poligone za vježbu, školarci su po prvi puta vidjeli svoju osobnu opremu. Ubrzo svi su se rapršili na sve strane. Spuštanje u jamu, penjanje po prevIsu, penjanje uz zid i vezanje čvorova bili su glavni zadaci. Uz pomoć strpljivih instruktora svi zadaci su uspješno odrađeni! Za nagradu, prije polaska, svi smo uživali u toplom obroku – grahu!

Napisao/la:

Sara Pleše
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial