Svaki vikend u speleološkoj školi za većinu polaznika je mali spektakl, tako je bilo i ovaj. Klana pored Rijeke, 31.03.-02.04.2017. Prognoza je bila obećavajuća, bez vjetra i padalina, dnevna temperatura oko 14C, noćna blizu nuli. Teren koji smo posjetili nalazi se na području Male i Velike jame kod Klane, te Male i Velike špilje, smještene nekoliko stotina metara prema jugozapadu od logora.

Teren se još uvijek istražuje i prema dosadašnjim podacima, većina podzemnih objekata je međusobno povezana na širem području Klane. U nekim objektima nađeni su arheološki nalazi iz kasnorimskog razdoblja i kasnog srednjeg vijeka. Inače, samo područje Klane bilo je dio rimskog limesa između Panonije i Dalmacije. Limes je imao zadaću štititi glavnu prometnicu koja je vodila s juga, tj. Dalmacije, via Senj, Crikvenica i Trsat, sjevernom Istrom prema području današnjeg Trsta, tj. Aquileie, grada koji je u kasnoj antici bio veliko urbano središte sa preko 100.000 stanovnika i područjem utjecaja na istočnojadranskoj obali sve do Cisse (Caska, O. Pag) i Zadra.

Okupljanje u 18:00 ispred kluba, polazak u 18:30. Manji dio tima, prema planu krenuo je tek oko 20:30. Oko 22:00 stižemo do parkinga, dijelimo zajedničku opremu i krećemo prema mjestu predviđenom za logor. Krpelji i nošenje zajedničke opreme je obavezno, sve ostalo po dogovoru… Nakon 40-ak minuta laganog hoda, dolazimo do logora. Ostatak tima nam se pridružuje oko ponoći. 

Buđenje i doručak u 7:30. Podijeljeni smo u četiri grupe, po tri polaznika i jedan instruktor. Prvi dan je bilo predviđeno 5 poligona, a u pauzi, neizbježna i svima vrlo draga čvorologija. Tri poligona su bila predviđena za savladavanje vertikala (penjanje/spuštanje, sidrišta, prečnica i devijator), dok su ostala dva predviđena za vježbe topografskog snimanja speleoloških objekata.

Tokom dana pridružili su nam se i članovi speleo udruge Estavela iz Rijeke koji su također imali terensku nastavu. Većina polaznika je sigurno i brzo obavljala postavljene zadatke, no pojedini polaznici imali su manje tehničke probleme na dijelu vertikale (prečnice), dok su drugi imali problem kod provlačenja u dijelu Male Jame. Naime, jedan od polaznika prošao je do druge dvorane, no nije se uspio vratiti kroz isti prolaz. Što gravitacija, što tjelesna konstitucija (šlaufovi), što početnička nespretnost, rezultirali su umorom i traženjem alternativnog izlaza. Brza reakcija instruktora SOŽ-a i Estavele, i sve je bilo riješeno u tren. Jedno od glavnih speleo pravila je ‘ako si prošao, vratit ćeš se nazad’ pokazalo se još jednom ispravnim. Naravno, pali su i prvi nadimci polaznicima. 

Rad u špiljama bio je predviđen za topografsko snimanje.  Svaka grupa polaznika imala je zadatak nacrtati jedan dio Velike špilje. Radilo se modernim tehnikama (laser), a također su prezentirane  i klasične tehnike.

Oko 18:30 je počela priprema večere. Uglavnom timski rad, grah je bio kuhan za dva sata, po izboru, vege ili grah s kobasicom. Druženje uz vatru i opuštanje mišića uz pivu. Druženje uz vatru imalo je i diplomatski karakter. Naime, pojedini članovi SOŽ-a i Estavele su pokušali proširiti suradnju naših dvaju društava, no spriječili su ih kućni ljubimci koji su, čini se, imali neku drugu ideju, te je ova hvalevrijedna  inicijativa ostavljena za neki sljedeći susret.

Drugi dan terena bio je sličan prethodnom, završetak  preostalih poligona, spremanje zajedničke opreme, te polazak iz logora prema parkiralištu u 15h. Oko 16h krećemo prema Zagrebu. Kratka pauza u Fužinama/Vrata i dolazak u Zagreb oko 19h.

U nastavku pokoja fotografija 🙂

Napisao/la:

Tomislav-Domagoj Perica
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial