Speleološki odsjek HPD Željezničar svake godine u proljeće organizira speleološku školu. Škola ove godine počinje 19. veljače (ponedjeljak) prvim predavanjem, a završava 29. ožujka (četvrtak) ispitom.

 

Zavirite u Plan škole te ispunite prijavnicu. 🙂

Program škole usklađen je s programom Komisije za speleologiju HPS-a, a škola je podijeljena na teoretski i praktični dio. Teoretski dio čini 6 predavanja koja se održavaju jednom tjedno (uglavnom ponedjeljkom (18-20 h)) u prostorijama Odsjeka, a vikendima se odrađuje praktični dio (5 vikenda), odnosno odlazi se na jednodnevne ili dvodnevne izlete. Vikendima polaznici na izletima uče i vježbaju tehnike kretanja i istraživanja u špiljama i jamama te se susreću s pojmovima koji se obrađuju na predavanjima. Dvodnevni izleti uključuju i bivakiranje (kampiranje) na otvorenom tj. u potpunoj divljini.

Prvi izlet bit će posjet špilji i za njega nije potrebna nikakva specifična oprema ili tehnika. Nakon toga odlazi se na kompliciranije izlete na kojima se uči svladavanje vertikala, prvo na otvorenim poligonima, a kasnije u jamama. Svu potrebnu speleološku opremu (kaciga, rasvjeta, sprave za penjanje i spuštanje po užetu te ostalo) polaznici zadužuju u Odsjeku. Na kraju škole polaže se teoretski i praktični ispit te se stječe naziv speleolog pripravnik. Sa završenom školom, članovi Odsjeka mogu sudjelovati u speleološkim istraživanjima i otkrivanjima tajni podzemlja.

Škola uključuje:

  •         6 termina predavanja o svim aspektima speleološkog rada
  •        organizacija 5 dvodnevnih izleta u odabrane špilje, jame te na otvorene stijene
  •         godišnja članarina u Odsjeku
  •         godišnja članarina u Hrvatskom planinarskom savezu
  •        osiguranje od nezgoda
  •         potrebna speleološka tehnička oprema uz mogućnost posuđivanja opreme i nakon završene škole
  •        časopis Speleolog
  •         zamku (pomoćno uže duljine 5 m)
  •         popust na spavanje u planinarskim domovima i na kupovinu planinarske, speleološke i druge opreme u specijaliziranim trgovinama 

Prijave traju do zaključno 13.02.2018. godine, a broj mjesta na školi je ograničen!

Za dodatne informacije i detalje nam se slobodno javite!

Voditelji škole i osobe za kontakt:

Napisao/la:

Valerija Butorac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial