Speleološki odsjek HPD Željeznicar svake godine u proljeće organizira speleološku školu. Škola ove godine počinje 04. ožujka (ponedjeljak) prvim predavanjem, a završava 11. travnja (četvrtak) ispitom.  Za više informacija o sadržaju predavanja i lokacijama terenskog dijela nastave zavirite u Plan škole.

Program škole usklađen je s programom Komisije za speleologiju HPS-a, a škola je podijeljena na teoretski i praktični dio. Teoretski dio čini 6 predavanja koja se održavaju jednom tjedno (uglavnom ponedjeljkom (18-20 h)) u prostorijama Odsjeka, a vikendima se odrađuje praktični dio (5 vikenda), odnosno odlazi se na jednodnevne ili dvodnevne izlete. Vikendima polaznici na izletima uče i vježbaju tehnike kretanja i istraživanja u špiljama i jamama te se susreću s pojmovima koji se obrađuju na predavanjima. Dvodnevni izleti uključuju i bivakiranje (kampiranje) na otvorenom tj. u potpunoj divljini.

Prvi izlet bit će posjet špilji i za njega nije potrebna nikakva specifična oprema ili tehnika. Nakon toga odlazi se na kompliciranije izlete na kojima se uči svladavanje vertikala, prvo na otvorenim poligonima, a kasnije u jamama. Svu potrebnu speleološku opremu (kaciga, rasvjeta, sprave za penjanje i spuštanje po užetu te ostalo) polaznici zadužuju u Odsjeku. Na kraju škole polaže se teoretski i praktični ispit te se stječe naziv speleolog pripravnik. Sa završenom školom, članovi Odsjeka mogu sudjelovati u speleološkim istraživanjima i otkrivanjima tajni podzemlja.
Osim tehnika opremanja i kretanja podzemnim prostorima na terenima se pobjeđuju strahovi od visina i mraka, od babaroga i medvjeda itd. Sklapaju se nova prijateljstva, grade ljudske vrline i timski duh. Dogovaraju brakovi…

Škola uključuje:

6 termina predavanja o svim aspektima speleološkog rada
organizacija 5 terena u odabrane špilje, jame te na otvorene stijene
godišnja članarina u Odsjeku
godišnja članarina u Hrvatskom planinarskom savezu
osiguranje od nezgoda
potrebna speleološka tehnička oprema uz mogućnost posudivanja opreme i nakon završene škole
časopis Speleolog
zamku (pomoćno uže duljine 5 m)
popust na spavanje u planinarskim domovima i na kupovinu planinarske, speleološke i druge opreme u specijaliziranim trgovinama


Prijave traju do zaključno 16.02.2019. godine, a broj mjesta na školi je ograničen!


Što je potrebno za prijavu?
Ispuniti prijavnicu te ju poslati na e-mail jednom od voditelja škole.


Za dodatne informacije i detalje slobodno nam se javite!

Voditelji škole i osobe za kontakt:

Josip Dadić, 091 752 8335, lupus.josip@gmail.com
Valerija Butorac, 091 906 9274,  valerija.butorac5@gmail.com

Napisao/la:

Valerija Butorac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial