PRIJAVE ZA SPELEOŠKOLU 2022 SU ZAKLJUČENE PRIJE VREMENA ZBOG VELIKOG BROJA PRIJAVA.

PRIJAVE ZA SPELEOŠKOLU 2023. BIT ĆE OBJAVLJENE NA NAŠEM WEBU I FACEBOOK STRANICAMA MINIMALNO MJESEC DANA PRIJE POČETKA ŠKOLE.

Speleološki odsjek HPD Željeznicar svake godine u proljeće organizira speleološku školu.

Program škole usklađen je s programom Komisije za speleologiju HPS-a, a škola je podijeljena na teoretski i praktični dio. Teoretski dio čini 6 predavanja koja se održavaju jednom tjedno (uglavnom ponedjeljkom (18-20 h)) u prostorijama Odsjeka, a vikendima se odrađuje praktični dio (5 vikenda), odnosno odlazi se na jednodnevne ili dvodnevne terene. Vikendima polaznici na terenima uče i vježbaju tehnike kretanja i istraživanja u špiljama i jamama te se susreću s pojmovima koji se obraduju na predavanjima. Dvodnevni izleti uključuju i bivakiranje (kampiranje) na otvorenom tj. u potpunoj divljini.

Prvi teren je posjet špilji i za njega nije potrebna nikakva specifična oprema ili tehnika. Nakon toga odlazi se na kompliciranije terene na kojima se uči svladavanje vertikala, prvo na otvorenim poligonima, a kasnije u jamama. Svu potrebnu speleološku opremu (kaciga, rasvjeta, sprave za penjanje i spuštanje po užetu te ostalo) polaznici zadužuju u Odsjeku. Na kraju škole polaže se teoretski i praktični ispit te se stječe naziv speleolog pripravnik. Sa završenom školom, članovi Odsjeka mogu sudjelovati u speleološkim istraživanjima i otkrivanjima tajni podzemlja.
Osim tehnika opremanja i kretanja podzemnim prostorima na terenima se pobjeđuju strahovi od visina i mraka, od babaroga i medvjeda itd. Sklapaju se nova prijateljstva, grade ljudske vrline i timski duh. Dogovaraju brakovi…

Škola uključuje:

– 6 termina predavanja o svim aspektima speleološkog rada
– organizacija 5 terena u odabrane špilje, jame te na otvorene stijene
– godišnja članarina u Odsjeku
– godišnja članarina u Hrvatskom planinarskom savezu
– osiguranje od nezgoda
– potrebna speleološka tehnička oprema uz mogućnost posuđivanja opreme i nakon završene škole
– časopis Speleolog
– zamku (pomoćno uže duljine 5 m)
– popust na spavanje u planinarskim domovima i na kupovinu planinarske, speleološke i druge opreme u specijaliziranim trgovinama

Napisao/la:

Valerija Butorac
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial