Kako to ponekad biva, u ponedjeljak smo Hrvoje, Nikola B. i ja (Leo) kroz priču zaključili da hoćemo na neki teren, nešto novo, nešto divlje. S obzirom da na zidu vise Meini prijedlozi za istraživanje, odlučili smo pogledat objekt u blizini Moravica. Mea nam je pružila dodatne informacije i u četvrtak je sve bilo spremno (sl.1).

Sl.1. Pripreme za teren (autor: Leonard Žnidarić)

Tako se nas trojica (Hrvoje, Nikola i ja) nađosmo u petak 14.06. u 19 h u Ž-u. Dospremismo opremu te pođosmo u Makedonski Merak na ćevape i pljeskavicu. Vladala je domaća atmosfera uz ljutu ranu, tamburaše i skupa kola. Nakon lagane večere, zaputili smo se, u tada već kasne sate, prema Gorskom kotaru. Odlučili smo se za Lujzijanu jer nam se nikam ne žuri, a i autoput je čista dosada. Na dionici između Vukove Gorice i Severina na Kupi smo uletili u pravu najezdu srna, srndaća i lanadi. Na potezu od nekih 15 km smo se, brat bratu, doslovno mimoišli sa 30 komada.

Sl.2. Spremni (autor: Leonard Žnidarić)

Nešto poslije pol 2 ujutro smo stajali na rampi u Moravicama čekajući da prođe teretni vlak iz smjera Vrbovskog. Nakon toga je slijedio makadam po šumi zapadno od Moravica. Oko 2 ujutro stigosmo na položaj te složismo kamp na predjelu ogoljelom od vegetacije, nedaleko od ciljanog objekta (sl.2). Nikola i ja smo otišli pogledat Ledenu jamu (sl.3 i sl.4). Spustili smo se u ulaznu dvoranu i kanalom lijevo do kosine. Nismo se previše zadržavali jer je već počelo svitat.

Sl.3. Ulaz u Ledenu (autor: Nikola Brdarić)
Sl.4. Unutrašnjost Ledene (autor: Nikola Brdarić)

U subotu 15.06. ujutro oko 11-12 h su došli Tunković i Krnjeta. Oni su također otišli u Ledenu, a Nikola, Hrvoje i ja smo za to vrijeme došli k sebi i spekli meso (sl.5).

Sl.5. Doručak (autor: Nikola Brdarić)

Oko 15 h smo krenuli prema Propadnoj, tj. Velikoj jami, kako je evidentirano u arhivi. Nikola je vježbao opremanje (sl.6). Stijena je krušljiva pa je postavljač moral dobro zgruntat di postavljat sidrišta. Ulazna vertikala je nekih 25 m. Kako bilo, Nikola je to u svakom slučaju opremio tako da se svi možemo sigurno spustit i popet.

Sl.6. Opremanje Propadne (autor: Igor Krnjeta)

Spustili smo se dole, pregledali dvoranu (cca. 30x30x50 m) sa jezerom i provlačili se kroz kanale sa suprotne strane dvorane (sl.7 i sl.8). Napuhali smo bazen pa su Tunković i Krnjeta plovili jezerom i zavlačili se tražit prolaze (sl.9). Kasnije je Nikola (prvi put ikad!) penjao iznad jezera kako bi provjerio upitnik, a Hrvoje ga je osiguravao (sl.10). Stali smo kada se stvorilo preveliko trenje na karabinerima pa više nije bilo moguće penjat. Tunković i Krnjeta su zbog obveza izašli iz jame za vrijeme Nikolinog penjanja te nas napustili. Mi smo ostali dole još koji sat, do nekih 22-23 h. U kampu smo nešt’ pojeli i dost rano zaspali. Valjda smo bili umorni.

Sl.7. Dvorana u Propadnoj (autor: Nikola Brdarić)
Sl. 8. Kanal u Propadnoj (autor: Nikola Brdarić)
Sl.9. Traženje prolaza (autor: Nikola Brdarić)
Sl.10. Penjanje (autor: Leonard Žnidarić)

U nedjelju 16.06. oko 11 ujutro su u pomoć stigle djevojke u formaciji: Nela, Tila i Zrinka. Nismo ih ničim ponudili pa su si same složile za jest. S obzirom da nismo bili u stanju sami kalibrirat Disto dan ranije, odradili smo to pod budnim okom i nadzorom iskusnijih kolegica. Nakon kalibracije smo napokon, ponovno, oko 14 h, krenuli u Propadnu. Tila je opremala, a Nela crtala (od ulaza). Dok je Nela crtala, Zrinka je preplovila jezero (sl.11). Dio ekipe se išao provlačit kroz kanale na kontra strani od dvorane. Dok su se oni bavili ozbiljnom speleologijom, Hrvoje i ja smo skuhali kavu i Talijanete za ekipu. S obale jezera smo pričali o avanturama mitskog speleo anti-superheroja (sl.12).

Sl.11. Zrinka pluta (autor: Nikola Brdarić)
Sl.12. Ostat će slobodan, neće se sidriti (autor: Leonard Žnidarić)

Malo po malo, vrijeme je prolazilo pa smo stali sa crtanjem u 19.30 h i lagano počeli izlazit van. Ostalo je posla taman za još jedan teren.

Spremili smo stvari u kampu i krenuli prema kombiju. Cure su odlutale na autoput, a mi smo laganim tempom kruzali po staroj do Ž-a.

Napisao/la:

Leonard Žnidarić
Svi članci autora
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial